четвъртък, 11 април 2013 г.

Първи озвучени електронни книги във Великобритания

            Издателите печелят от популярността на електронните книги, издавайки версии на известни литературни произведения, допълнени с музикален съпровод или най-различни звуци, като шум от стъпки, шумолене на листа и т.н., които са вмъкнати във файла на книгата. Използвайки технология, която следи скоростта с която човек чете на своя на своя таблет, електронната книга автоматично пуска мелодия, която съвпада с действието или издава съответните шумове, които съответстват на действието. Първите т. нар. “подобрени книги” бяха пуснати на пазара във Великобритания в петък, 26 август 2011. Сред тях са някои от “Приключенията на Шерлок Холмс” от сър Артър Конан Дойл, произведения от Оскар Уайлд и Ръдиард Киплинг, както “Джейн Еър” от Шарлот Бронте и “Ромео и Жулиета” от Шекспир.
            Новата технология е разработена във Великобритания от фирмата “Буктрак”, чийто съосновател е Питър Тил, член на борда на директорите на “Фейсбук” и човекът зад “PayPal”. от “Буктракс” твърдят, че новата технология вмъква в книгите звук с филмово качество. Според техния сайт, това е “изцяло поглъщащо преживяване, което вмъква читателя в света на автора и поглъща реалния свят”. Озвучените книги могат да бъдат използвани на таблети като iPad на “Епъл”, но засега все не се предвижда да могат да бъдат четени на четци като “Киндъл”.
            Ако читателят желе да прекъсне четенето или да си почине, просто тупва с пръст върху екрана и музиката спира на мястото, до където той е стигнал. От “Буктракс” твърдят, че тяхната технология може да подобри четенето като увеличава концентрацията на читателя. Изследване, извършено за компанията от Лиъл Лейбовиц – професор по комуникации в Ню Йоркския университет – установило, че тази технология има “значителни предимства” пред традиционния начин на четене, като яснота, концентрация и усвояване на информацията.
            Въпреки това някои автори не са твърде сигурни.
            Дейвид Никълс, авторът на “One Day” – неговият бестселър, който наскоро беше филмиран – е на мнение, че озвучените книги ще разсейват повече и допълни, че когато чете електронна книга, получаваните имейли и без това го разсейват достатъчно.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Източник: http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8728105/Soundtracked-ebooks-launch-in-UK.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар