четвъртък, 21 март 2013 г.

Американските независими автори прокарват пътя към по-големи отстъпки

            Издателите започват да подхождат все по-гъвкаво по отношение на ценовите отстъпки за електронните книги, след като литературните агенти във Великобритания напоследък започнаха редовно да получават отстъпки от 30%-35% от нетните приходи от някои издателства от САЩ.
            Кардок Кинг – литературен агент в “A. P. Watt” – каза, че наскоро е започнал да получава оферти за 30%-35% от някои средно големи независими издателства в САЩ и допълни, че очаква отстъпките във Великобритания да започнат да се увеличават до същите стойности. Според него, до една година, общоприетите 25% отстъпка ще бъдат надхвърлени.
            Патрик Уолш от “Conville & Walsh” също потвърди, че тяхната агенция наскоро е получила оферта за 30% отстъпка върху цената на ново заглавие. “Има растящ натиск върху ценовите отстъпки. Продажбите на е-книги просто растат много бързо”, каза Уолш.
            По отношение на по-високите отстъпки от страна на американските издателства Пиърс Блоуфелд от “Sheil Land” е доволен, че някои издатели са гъвкави спрямо промените на пазара. Той е на мнение, че Великобритания ще последва тази тенденция. “След като знаем какво се случва, мисля, че промените ще настъпят доста бързо”, каза Блоуфелд.
            Други агенти, които отказаха да бъдат упоменавани, съобщиха, че британски издателства също са започнали да предлагат по-гъвкави отстъпки, особено за изчерпани книги, като един от тези издатели, които предлагали повече от традиционните 25%, бил сред първата петица в страната. От една голяма литературна агенция наскоро са получили оферта от водещо американско издателство с увеличение на отстъпките за издаване на ново заглавие в електронен формат до 47,5% след приспадане на аванса.
            Пречка за въвеждането на универсална отстъпка обаче се явява фактът, че е-книгите са обект на 20% ДДС във Великобритания, докато в САЩ – не. Генералният секретар на британското “Общество на авторите” Никола Соломон каза, че търсенето на права върху е-книги се увеличава и би могло да има област, в която моделите за отстъпки да се различават.
            Същевременно, Генералният директор на “HarperCollins” Виктория Барнсли твърди, че авторите поучават за своите електронни книги достатъчно. За “Радио 4” на БиБиСи, тя каза: “Ще спорим за това, че ние инвестираме много в авторите, но то е достатъчно. Не смятаме, че трябва да плащаме повече.”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Преведено със съкращения от
http://www.thebookseller.com/news/us-indies-lead-way-digital-royalty-shift.html

Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар