понеделник, 17 декември 2012 г.

Нова технология за обмен на е-книги

            Преди месеци Рик Марадзани се уморил от работата си в компания за видеоигри. След седемнадесет години в света на игрите той решил да поеме по нов път и създал Ownshelf. Началото било поставено чрез създаването на облачна технология за съхранение и споделяне на електронни книги между различни устройства.

            Ownshelf представлява социална мрежа от приятели, които могат да обменят един с друг е-книги. В продължение на два месеца уеб-базираната услуга е била изпробвана в затворена бета-версия и предстои пускането й в официална бета-версия. Засега можете да използвате услугата безплатно, докато Ownshelf уточни своите оферти. Можете да разглеждате един другиму книжните полици и да си заемате книги. “Това е пробив в откриването и четенето на е-книги”, каза Марадзани и допълни: “Книгите винаги са били нещо много лично. Притежаваме и обичаме книги, излагаме ги на показ в нашите домове по полиците редом със семейните снимки. Полиците с книги в домовете са именно начинът по който опознаваме приятелите си, получаваме препоръки за книгите и заемаме онези, които са ни похвалили. Ownshelf превръща тези полици в дигитален вариант, за да бъдат разглеждани, споделяни и препоръчвани онлайн.”

            Според Pew Research 39% от хората, които притежават електронни четци не са купили последната прочетена от тях книга. 81% научават за тях от други хора в интернет, 52% от е-книгите биват четени на таблети и телефони. 35% от хората четат на различни устройства и 36% от собствениците на електронни четци казват, че копират е-книги.

            Услугата е пусната първо в мрежата и доразвита за бъдещите мобилни версии на iOS, а по-късно и за Android. “Навлизането първо в мрежата ни прави достъпни за всички устройства, независимо от технологичните им ограничения. Освен това, след като се насочваме към обмяната между реални приятели, мрежата е по-подходяща за достигането на социалната графа за разпространението на услугата от приятел на приятел”, каза Марадзани. Петчленният екип е съставен предимно от други ветерани от сферата на игрите, които са се пренасочили към света на е-книгите. Началото е положено и групата работи усилено, за да набере скорост преди да се насочи към инвеститорите.

            Марадзани разработил Ownshelf защото имал необходимост да обменя книги със семейството си. “Всички четем на таблети и не беше удобно да разменяме електронните си книги вкъщи, камоли с роднините по света”, разказва той. “Електронните книги са разработени по вертикал[1] от собствениците на различни платформи (Apple, Amazon, Google, and Barnes & Noble/Microsoft) и не беше лесно да се конвертират поради специфичните файлови формати и тромавото управление на дигитални права. За дъщеря ми, да си размени книга беше като задача за ИТ отдел.”

            При днешното положение с е-книгите, читателите, ползващи Amazon Kindle, могат да обменят книги с други собственици на Kindle, но единствено с тях. Dropbox и iDrive позволяват обмен на файлове, но те са по-технологично сложни отколкото повечето хора желаят. “Ownshelf е домейн, насочен към е-книгите и прави концепцията за облачно съхранение и обмен достъпна за масовите потребители”, продължи Марадзани. “Ownshelf поддържа е-книги, свободни от DRM права в отворения EPUB формат (който е стандартизиран за почти всички устройства, с изключение на затворения Kindle, който използва Mobi). В процес на разработка е и фирменият браузърен четец HTML5, който ще отвори полиците и за потребителите на Kindle.”

            Бета версията е безплатна, но Ownshelf ще тества различни стратегии за осребряване на услугата, включително реклами, разпространение на платено от спонсори съдържание и абонамент за премиум услуги. Марадзани признава, че някои праводържители може да разглеждат компанията му като пиратска, каквито обвинения бяха отправени към Megaupload на Ким Доктъм, но Марадзани заяви, че Ownshelf спазва законите за авторското право.

            “Целта ни е да привлечем авторите към нашата услуга и да споделят своите книги пряко”, каза той и допълни: “Представете си известен писател белетрист, който споделя своите любими книги на Джейн Остин и Виктор Юго, докато предлага също така свои предишни книги, чийто тираж е изчерпан или няколко глави от своя нов роман. Това е пряка връзка между автора и неговите почитатели, която изгражда нова социална основа. Ownshelf е нещо напълно ново и ние работим усилено в полза и на писателите, и на читателите.”

            Ownshelf беше приет в бизнес-инкубатора Tech Futures Group, който ще им помага с различни идеи. Новата компания представи тази седмица своя демо-сайт на конференцията “AppNation” в Сан Франциско.


[1] Има се предвид, че всяка компания е разработила своя платформа със свой собствен стандарт, който не съответства на другите - бел. прев.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар