петък, 14 декември 2012 г.

Самостоятелното издаване печели уважение



Както стана ясно от успеха на “50 % сиво”, книгоиздателският бизнес се помири със самостоятелно издаващите се автори. Сега, един от най-добре продаваните автори в историята – E.L. James – направи своята творба достъпна за читателите първо чрез нетрадиционни пътища, чрез самостоятелно издаване. Въпреки това Джеймс не е сама, тъй като не минава и седмица без да се чуе нещо за автори, които нашумяват и печелят добре без наличието на издателски договори.

“За мен, основното послание е, че днес е велико време за писателите и, в зависимост от това, колко обичате някои самостоятелно издадени творби, днес може да е едно от най-великите времена за читателите”, каза главният редактор на Digital Book World, Джерми Грийнфийлд и допълни: “Що се отнася до издателската индустрия, вече има нова конкуренция от страна на тези нови, самостоятелно издаващи автори, които продават книгите си на читателите. Въпреки това мисля, че повечето издатели гледат на ставащото в полето на самостоятелното издаване повече като на възможност, отколкото на предизвикателство.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


4 коментара:

  1. За да станеш издател на себе си се искат средства, но аз също съм твърдо за този начин. Поздрав за хубавата тема, Филип!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Цвети. При самостоятелното издаване не е съвсем така, поне не и на Запад, където масово се преминава към електронни книги. А интернетът е могъщ инструмент, който дава огромни възможности в тази посока. Най-сериозният проблем (след създаването на интересен и добре написан роман) е това, че трябва да бъде преведен на чужд език от добър преводач (което все пак не е чак толкова голяма сума). Оттам нататък - човек може да направи почти всичко сам, през нета. Що се отнася до България, имаме да догонваме света в това отношение, но постепенно и това ще стане.

      Изтриване
  2. Самоиздаването е начин да провериш на живо колко струват писаниците ни. Но е и малко подвеждащо, ще кажа защо. Преди три години моята книга " Лодки през зимата" излезе в сто броя. За три седмици я продадох. Сам - на двадесет и пет приятели, около петдесет и пет на представянето й в София, и останалите двадесетина подарих. Но когато предложих подобрения вариант на две водещи издателства, ударих на камък.
    Сега втората ми книга стои на файл. Не ми се върви по същия път, няма да е същото. Какво, отново при приятелите, ето новата ми книга, купете си я. Не върви някак. Бих го направил само ако имам излишни около осемстотин лева, ей така, за спорта. Поздрави, Филипе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, Любомире, тъжно е, че положението у нас е такова, но тук публикувам статии, които съм превел (макар и силно казано) и които дават някаква представа за развитието на нещата в чужбина. Интернет вече предоставя огромни възможности, стига човек да може да преведе творбата си на английски (или да намери някой, който да я преведе) и да я публикува в нарастващия брой сайтове за продажба на електронни книги, в които авторите сами определят цената. Оттам нататък е въпрос на реклама през интернет и - разбира се - малко късмет, за да намери своите читатели. Практически не изисква средства, освен инвестиране на време. Не е лесно, но не е и невъзможно. Блогът например също е начин човек да провери колко струват писанията му. Факт е, че вече се намират издателства, които следят независимите автори, както ги наричат, и когато някой започне успешно да продава книгата си, сами се свързват с него и започват да го ухажват, за да получат правото да я издадат и на хартия. Само че тогава авторът този, който поставя условията.

      Изтриване